Kuntopesiksen säännöt

Säännöt

Otteluaika
40 minuuttia ja tasavuorot (aika lähtee liikkeelle hetkestä, jolloin syöttötuomari antaa pallon lukkarille). Turhat tasoittavat keskeytetään peliajan täyttyessä.

Pelipallo
Ottelut pelataan tenavapallolla. Kypärä ei ole pakollinen, mutta suositeltava.

Joukkueen kokoonpano
Pesäpallon sääntöjen mukaan ulkopelissä kentällä voi olla maksimissaan yhdeksän kenttäpelaajaa. Joukkue voi pelata ottelunsa myös joko kahdeksalla tai seitsemällä pelaajalla. Kenttäpelaajista miehiä voi silti olla enintään kuusi. Mikäli nämä oheistukset eivät toteudu, häviää joukkue ottelun automaattisesti 5-0.

Ottelupöytäkirjaan voi nimetä yli 12 pelaajaa. Vuoroparissa on mahdollista kuitenkin käyttää vain 12:ta pelaajaa (vain kolmea jokeria).

Huom! Pöytäkirjaan ilmoitetaan vain niiden pelaajien nimet, jotka pelaavat pelissä. Pelioikeutta ei saa vain sillä, että nimi on ollut pöytäkirjassa (pitää olla pelaavassa kokoonpanossa tai osallistua peliin jokerina).

Runkosarjan jälkeisiin välierä-, sijoitus- ja loppuotteluihin voi osallistua vain, mikäli on runkosarjassa ollut mukana vähintään kolmessa ottelussa.

Joukkueessa ei saa pelata, jos pelaa liiton alaisissa sarjoissa (eli on maksanut pelaajan lisenssimaksun).

Pelaajien suositeltava alaikäraja on 15 vuotta. Peliasu (-paita) ei ole välttämätön, mutta pelaajilla tulee olla näkyvät numerolaput.

Kuntopesiksen pelaajilla ei ole pelioikeutta toisissa joukkueissa. Pelaaja voi siis edustaa vain yhtä joukkuetta.

Jokerisääntö
Joukkue saa käyttää peleissä jokeripelaajia. Joukkue saa käyttää normaalien pesäpallosääntöjen mukaan kolmea jokeria, joista max. kaksi miestä. Kahdella ja yhdellä jokerilla pelatessa jokerit voivat olla joko miehiä tai naisia. Jokeripelaajat saavat lyödä peräjälkeen oli sitten kyseessä mies tai naisjokeri.

Vuoronvaihto
Ensimmäinen vuoropari vaihtuu kolmen palon jälkeen. Kuitenkin niin, että kaikki 12 pelaajaa ovat päässeet lyömään. Näin ollen ensimmäisessä vuoroparissa voi tulla yli 3 paloa. Muut vuoroparit etenevät ja vaihtuvat pesäpallon virallisten sääntöjen mukaan kolmesta palosta. Toisesta vuoroparista eteenpäin on mahdollista, että sisällä pelaavasta joukkueesta loppuvat lyöjät kesken. Lyöjien riittämiseksi ja uuden kierroksen aloittamiseksi on joukkueen tehtävä kyseissä vuorossa kaksi juoksua. Vuorossa tehdyn parillisen juoksun lyöjä on aina seuraavalla kierroksella viimeinen lyöjä. Jokereita voi käyttää vain kerran vuoroparissa (1 kerta / jokeri).

Pelaajavaihdot
Joukkue saa suorittaa pelaajavaihdon ottelussa seuraavin edellytyksin: Vaihdosta on ilmoitettava pelituomarille ja peliin vaihdetun pelaajan on pelattava vähintään yksi sisä- ja ulkovuoro yhtäjaksoisesti. Vaihdot on suoritettava vuoroparien vaihtojen yhteydessä, ei kesken sisä-/ulkovuoroa. Lyöntijärjestystä ei saa muuttaa pelin aikana.

Loukkaantumistilanteessa tuomari voi antaa erityisluvan pelaajan vaihtamiseen vuoroparin ollessa kesken. Tästä ei merkitä paloa.

Syöttäminen
Oikea syöttö -> pallo 1m (metrin) lukkarin pään yläpuolella ja putoaa syöttölautaselle. Lukkarilla on oltava myös syöttöasento. Syöttölupa on kysyttävä joltakin pesältä.

Tolppasyöttö (n. yli 2,5 m lukkarin pään yläpuolella) on kielletty. Mikäli lukkari syöttää tolppasyötön, se on väärä. Syötönvalvoja määrittelee milloin on kyseessä tolppasyöttö.

Lukkarin tulee odottaa, että lyöjä on paikalla – muuten syöttö mitätöidään.

Etenemisoikeus
Harhaheitolla on rajoitettu etenemisoikeus (yhden pesän yli), kuten myös pallon mentyä rajoitetulle alueelle. (harhaheitossa heiton lähdettyä heittäjän käsistä, lyönnissä vasta pallon ylittäessä rajoitusalueen rajan). Ajolähdössä on viimeisellä lyönnillä etenemispakko.

Sarjajärjestelmä
Kuntopesiksen sarjajärjestelmä vaihtelee kausittain, riippuen osallistuvien joukkueiden määrästä.

Niissä välieräotteluissa, sijoitusotteluissa ja loppuottelussa, jotka tulee pelata ratkaisuun asti, ottelun ollessa varsinaisen peliajan jälkeen tasan, ratkaistaan ottelu kotiutuslyöntikilpailulla, 3:lla lyöjä/juoksija parilla, vuoropari kerrallaan ratkaisuun asti.

Järjestäjällä on mahdollisuus tehdä muutoksia sarjajärjestelmiin ennen kauden alkua.

 

Pisteet ja järjestys sarjassa
Kuntopesis-sarjassa lasketaan voitosta kaksi (2), tasapelistä yksi (1) ja häviöstä nolla (0) pistettä joukkueen hyväksi.

Jos kahden tai useamman joukkueen pistemäärä on tasan, ratkaistaan joukkueiden sijoitus seuraavassa paremmuusjärjestyksessä:

1. keskinäisten otteluiden pisteet
2. keskinäisten otteluiden juoksuero
3. keskinäisissä otteluissa saadut juoksut
4. kaikkien otteluiden juoksuero
5. kaikissa otteluissa tehdyt juoksut
6. arpa

 

Ottelun siirtäminen
Otteluohjelma tulee joukkueille valmiina. Mikäli ottelun pelaaminen ei jonain tiettynä päivänä ole joukkueelle mahdollista, tulee joukkueelle peruutuksesta/siirrosta 10 euron sakkomaksu. Maksu muodostuu ylimääräisestä kenttävarauksesta ja tuomareiden ylimääräisestä, etukäteen ilmoitettujen työaikojen ulkopuolella olevasta tuomarointivuorosta.

Ottelun siirrosta on ilmoitettava kyseisen ottelun vastustajille, tuomarille, järjestelijöille sekä sarjan ylläpitäjille. Peruutusilmoituksen yhteydessä on myös mainittava uusi ottelupäivä ja -aika. Mikäli ilmoitusta peruuttamisesta ei tehdä ajoissa, ottelu ratkeaa paikalta poisjääneen joukkueen (peruuttaja joukkueen) tappioksi 5-0.

Uudelleen pelattavaan otteluun joukkueen on hankittava itse järjestelijät. Alkuperäistä järjestelevää joukkuetta ei voida velvoittaa järjestelyvuoroon muutettuna pelipäivänä.

Järjestelyvuorot
Kukin joukkue on vuorollaan otteluissa järjestelyvuorossa. Järjestelyvuoroihin kuuluvat kirjurin tehtävät, sekä tuomaritehtävät 2- ja 3- pesillä sekä takarajalla. Järjestelyvuorossa tulee siis olla paikalla yhteensä neljä henkilöä.

Järjestelyvuorolaisten tulee ilmoittautua ottelun tuomarille viimeistään 10min ennen ottelun alkua. Mikäli järjestelyvelvoitetta rikotaan toistuvasti, on sanktiona pistemenetys.

Käyttäytyminen kentällä ja kielenkäyttö
Kuntopesiksen on tarkoitus olla mukavaa ja rentoa meininkiä liikunnan lomassa. Kiroilu ja nimittely eivät kuulu pelikentälle. Tuomari on ottelun pää ja hänen päätöksiään on kunnioitettava. Samoin tulee kunnioittaa ja kannustaa myös vastustajia onnistuneista suorituksista ja jättää moitteet antamatta. Kuntopesis-tuomareilla on kentällä mukana keltainen ja punainen kortti.

Alkoholi ja tupakointi
Pelin aikana pelaajien alkoholin, tupakan tai nuuskan käyttö on kielletty.