Pesäpallon ja lentopallon ”Yhteiset Pallot” laajenee tänä vuonna pilottikokeilusta valtakunnalliseksi hankkeeksi. Tavoitteena on kasvattaa lasten liikunnan kokonaismäärää ja monipuolistaa harjoittelua lentopallo- ja pesäpalloseuroissa sekä luoda lapsille mahdollisuus liikkua ja kilpailla ympärivuotisesti. Hanketta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kunnille tarjoutuu mahdollisuus lisätä paikkakuntansa lajitarjontaa ja kehittää palloilukulttuuria perinteikkäiden lajien parissa. Jos paikkakunnalta löytyy jo pesäpallo- tai lentopalloseura, voivat pesäpalloa harrastavat lapset ottaa lentopallon toiseksi lajikseen ja päinvastoin.
– Tämä on hyvä osoitus siitä, että kun tahtoa ja halua vain löytyy, niin lajiliitot voivat tehdä tällaistakin yhteistyötä. Me molemmat liitot olemme vahvasti lajien välisen yhteistyön kannalla, Lentopalloliiton toimitusjohtaja Hanna Iiskola-Kesonen sanoo.
– Kummankin lajin harrastamiseen on lapsilla lisäksi erittäin hyvät mahdollisuudet, kun toinen on kesä- ja toinen talvilaji, Iiskola-Kesonen jatkaa.
Ensimmäisen kerran Suomessa kahdelle lajille on saatu aikaan myös yhteinen pelaajalisenssi, jonka voi lunastaa vuonna 2002 tai myöhemmin syntynyt pesäpallon ja lentopallon pelaaja.
– Lasten ja nuorten harrastamisen kustannuksista puhutaan paljon. Pesäpallo ja lentopallo antavat nyt konkreettisen esimerkin toimintamallista, jossa kaikki voittavat. Lapsille ja nuorille tarjotaan monipuolista liikuntaa pienemmällä rahalla, lajit saavat puolestaan vahvistusta seuratoimintaansa ja uusia harrastajia, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi iloitsee.
Yhteiset Pallot -hankkeesta on saatu jo hyviä kokemuksia Varsinais-Suomessa, jossa lentopallon ja pesäpallon yhteistyötä on tehty parin vuoden ajan. Tänä vuonna Yhteiset Pallot laajenee koko Suomeen.
– Kolmenlaisia avauksia on tehty. Lentopalloseura on ottanut mukaan toimintaansa pesäpallon, pesäpalloseura lentopallon tai molemmat lajit on viety kokonaan uusille paikkakunnille. Yhteistyö on kantanut hedelmää, molemmat ovat oppineet toisiltaan, Varsinais-Suomen Pesiksen kehityspäällikkö Mika Mikola kertoo pilottihankkeen tuloksista.
– Ns. ykköslajin harjoittelua tuetaan monipuolisella liikunnalla. Molempien lajien parhaat käytännöt lyödään yhteen, materiaaleja vaihdetaan ja valmentajat saavat runsaasti hyviä vinkkejä toisiltaan. Lajeissa on yhtäläisyyksiä, jotka tukevan lapsen motorista kehitystä, mutta myös eroavaisuuksia, jotka auttavat monipuolistamaan harjoittelua, Mikola painottaa.
Valtakunnallisessa hankkeessa on mukana viisi aluetta: etelä, itä, länsi, pohjoinen sekä Pohjanmaa. Varsinais-Suomi jatkaa omaa hankettaan vuoden 2014 loppuun.
(Superpesis 9.4.2014)