Pesäkarhujen ja Boliden Harjavallan edustajat pääsivät kuulemaan 80-vuotta täyttävän Satakunnan ensi- ja turvakoti ry:n eli Setkon toiminnasta. Yhdistys tarjoaa tukea lapsiperheille ja lähisuhdeväkivaltatilanteissa ja toimintaan kuuluu niin turvakotipalvelut, väkivaltatyön avopalvelut, vauvaperheryhmätoiminta kuin kevyesti tuettu asuminen.
– Boliden Harjavalta sai viime syksynä sponsorointihakemuksen Setkon toiminnanjohtaja Kaarina Latostenmaalta, ja hakemus nousi heti meille positiivisella tavalla esille ja halusimme ehdottomasti olla mukana tukemassa tärkeää työtä, kertoo Boliden Harjavallassa sponsorointiyhteistyötä koordinoiva Talent Acquisition Partner Noora Jönkkäri.
Boliden Harjavalta sponsoroi Setkon hallinnoimaa Nuorten tilaa maksamalla vuoden 2025 tilavuokran, jotta tilan käyttöä voitiin jatkaa. Lisäksi Boliden Harjavalta lahjoitti 30 kappaletta lippuja tilan nuorille Pesäkarhun kesän otteluihin.
Pesäkarhujen yhteistyökumppanina vuodesta 2022 toiminut Boliden Harjavalta sponsoroi paljon lasten ja nuorten urheilu- ja harrastustoimintaa, joten saman kohderyhmän tukeminen myös Setkon kautta oli helppo päätös. Pesäkarhujen toiminnanjohtaja Susanna Halmela toteaa, että Bolidenin ja Pesäkarhujen arvot kohtaavat monellakin tapaa.
– Vaikka turvakotimaailma on etäinen itselle, on se kuitenkin aihe, joka varmasti meitä kaikkia koskettaa ja on todella lähellä myös omaa sydäntäni, Halmela kertoo.
Kodinomainen ja viihtyisä tila ensi- ja turvakodin tiloissa toimii päämajana jalkautuvalle nuorisotyölle, jossa suunnitellaan erilaisia kehittämispäiviä tai tapahtumia, joissa nuorille kerrotaan muun muassa turvallisista seurustelusuhteista.
– Kierrämme paikkoja, joissa on paljon nuoria, esimerkiksi kouluja ja nuorisotiloja. Viemme tietoutta siitä, miten nuoret voivat tunnistaa mahdollisia vaikeita tilanteita sekä omassa, että kaverin elämässä, kertoo jalkautuva nuorisotyöntekijä Teppo Palonen.
Setkon toiminnassa sekä Väkivallattomuuden tukijat -ESR hankkeessa on mukana kehittäjänuoria, joihin Ella-Linnea Uusitalo ja Vilma Mäenpää kuuluvat. Kehittäjänuoret tuovat ammattilaisille tuoretta näkökulmaa siitä, missä ja miten nuoria tavoittaa ja miten nuoret toivovat asioita vietävän eteenpäin ja käsiteltävän. Kiinnostus yhteiskunnallisista asioista ja feminismistä sai sekä Uusitalon että Mäenpään lähtemään mukaan toimintaan.
– Haluan tehdä osani, jotta muut oman ikäiseni tietävät näistä asioista ja eivät ole yksin, jos jotain tapahtuu, kertoo Uusitalo.
Uusitalo ja Mäenpää ovat käyneet puhumassa nuokkareilla ja olleet mukana erilaisissa tapahtumissa, kuten Porin ja Rauman Prideilla.
– Meillä on tapahtumissa käytössä hyrrä, jossa on erilaisia kysymyksiä, kuten “Saako toisen puhelinta käydä läpi?” tai “Saako toista rajoittaa?”. Itselle monet vastaukset ovat itsestäänselviä, mutta on tullut huomattua, että yllättävän monille nuorille nämä eivät olekaan niin selkeitä asioita, paljastaa Uusitalo.
Kriisi- ja lähisuhdeväkivaltatyöntekijä Maritta Illman kertoo, että nuorten vapaaehtoistyöntekijöiden keskuudessa on ollut vaihtuvuutta, kun opiskelut ja muuttuvat elämäntilanteet vievät eteenpäin elämässä. Setkon toimintaan voikin osallistua myös lyhyen aikaa, mikäli elämäntilanne ei mahdollista pitkäaikaista sitoutumista.
– Vapaaehtoisuuden muotoja on paljon. Esimerkiksi Winnovan hyvinvointipäivillä koulun tutoroppilaat olivat mukana järjestämässä seurusteluväkivaltaan liittyvää toimintapistettä. Tärkeintä on viedä viesti perille, mikä on ja ei ole ok turvallisissa ihmissuhteissa ja mitkä ovat omat rajat, joita ei saa ylittää, muistuttaa Illman.
Väkivallattomuuden tukijat – ESR hankkeen avulla ammattilaisille kehitetään erilaisia apuvälineitä ja työpajoja, joita he voivat ottaa käyttöön omassa toiminnassaan väkivallan ennaltaehkäisyä, katkaisua ja vertaistukea ajatellen. Setko on tehnyt paljon yhteistyötä koulujen kanssa, mutta myös muut tahot voisivat ottaa toimintamalleja käyttöönsä.
– Yhtä hyvin nuorisotilat tai urheiluseuran juniorit voisivat järjestää sellaisen työpajan. Tärkeää kuitenkin on, että työpajaa vetää henkilö, joka on sinut puhumaan näistä asioista ja on tilanteen tasalla, jos nuorilta nousee sellaisia asioita, joihin on vaikea lähteä antamaan vastauksia, sanoo Palonen, – Työpajoja on pilotoitu kouluympäristöissä ja siitä luodaan myös erillinen nettikoulutus ammattilaisille, jonka avulla he voivat ottaa työpajamallin käyttöön.
Bolidenin kummipelaaja Enni Paaterolle jalkautuva nuorisotyö on tuttua koulun kautta. Paatero pitää hienona, että on olemassa tällainen hanke ja paikka, johon nuoret voivat tarpeen vaatiessa päästä puhumaan luotettaville ihmisille.
– Olen huomannut, että alle kouluikäiset kertovat asioista todella avoimesti, mutta sitten kun lapsen elämä niin sanotusti aukeaa ja nähdään erilaisia perheitä ja tajuaakin, että tapa millä kotona riidellään, ei olekaan normaalia, niin sitä aletaan häpeilemään tai salailemaan, Illman kertoo.
Setkon lasten ja nuorten avopalveluiden pariin tulee Illmannin mukaan nuoria monelta eri suunnalta; Toinen on saanut esitteen Prideilla, toinen on tavannut Palosen jossain tapahtumassa. Jonkun perhe on saattanut hakeutua turvakotiin tai koulukuraattori on keskustelun jälkeen ohjannut eteenpäin. Läheisten tuki avun piirin hakeutumisessa on kullan arvoista.
– Monta kertaa esimerkiksi seurusteluväkivallan kokijan on vaikea irtautua parisuhteesta ja on niin tiiviissä tunnemöykyssä, että ei ole voimavaroja varata sitä aikaa itselleen. Silloin kaveri voi ehdottaa, että hei, varataan aika yhdessä ja voin tulla sun kanssa käymään siellä, Illman ehdottaa.
Nuorille suunnattua tietoa muun muassa turvallisesta seurustelusta, suostumuksesta, vanhempien riitelystä ja lähisuhdeväkivallasta löydät osoitteesta onksok.fi. Satakunnan turva- ja ensikoti ry:n toimintaan pääset tutustumaan osoitteessa www.ensijaturvakotienliitto.fi/satakunnanensijaturvakoti.