(Mediatiedote 27.4.2018)
Pesäkarhut ovat jo neljättä kertaa peräkkäin järjestämässä keskustelutilaisuutta SuomiAreenassa. Kesällä 2018 Porissa keskustellaan otsikolla ”Peliongelma urheilun vaiettu salaisuus.”
Tilaisuuden juontajana toimii Arto Ojaniemi ja keskustelijoina ovat kokemusasiantuntija Mika Lartama, SUEK:in pääsihteeri Harri Syväsalmi, Pelirajat’on-vertaistukiohjaaja ja Porin Mielenterveysyhdistys Ry:n projektikoordinaattori Jenna Mäkelä sekä Veikkauksen edunvalvontajohtaja Hannu Kareinen.
– Rahapeliriippuvuus on koko yhteiskuntamme vaiettu salaisuus. Suomalainen positiivinen pelikulttuuri on synnyttänyt ajatuksen, jossa pelaamisesta on tullut osa kansallista identiteettiämme- kansalaisoikeutemme. Jo junioritasolla- erityisesti joukkueurheilussa on huomattavissa ilmiö, jossa rahapelaaminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Tästä aiheesta on syytä olla huolissaan, kommentoi Jenna Mäkelä.
Pesäkarhujen puheenjohtaja Vesa Saine kertoo Erku-Areenalla järjestettävien tilaisuuksien olevan SuomiAreenan seuratuimpia keskusteluja. Saineen mukaan osallistujia on parhaimmillaan kerääntynyt yli 2500.
Arto Ojaniemi toteaa keskustelutilaisuuden aiheen olevan tärkeä, sillä peliriippuvuuden taustalla on usein myös muita elämän haasteita ja peliongelma johtaa aina myös muihin ongelmiin
– Henkilösuhteet repeilevät, työelämä kärsii, oma henkinen ja fyysinen hyvinvointi heikkenee, listaa Ojaniemi.
Vesa Saine sanookin vedonlyönnin olevan kaksiteräinen miekka, joka tuo urheiluun mukavan lisäelementin ja lisäksi Veikkaus tukee merkittävästi suomalaista urheilua. Ongelmapelaamista kuitenkin esiintyy myös urheilijoiden joukossa, mikä vaikuttaa urheilijan omaan tekemiseen ja voi aiheuttaa tulos- sekä ottelumanipulaatiota.
– Entisenä huippu-urheilijana ja ammattimaisena vedonlyöjänä olen kokenut ja nähnyt koko laajan kirjon ongelmapelaamisessa, kertoo Mika Lartama.
Noin 3 % suomalaisista kärsii Hannu Kareisen mukaan rahapelaamiseen liittyvistä ongelmista. Kareinen toteaa, että ongelmien ehkäisemiseksi on tehtävä jatkuvasti työtä. Sen vuoksi Veikkaus teki ensimmäisen toimintavuotenaan laajimmat pelaamisen hallinnan uudistukset Suomen rahapelihistoriassa.
– Nyt koko kotimainen digitaalinen pelaaminen on yhden pelitilin ja yhtenäisten pelaamisen hallinnan välineiden piirissä. Ennaltaehkäisyn lisäksi jokaiselle peliongelmaiselle ja heidän läheisilleen on oltava tarjolla matalan kynnyksen tukea. Tällainen on mm. Peluuri, jonka toimintaa Veikkaus rahoittaa, Kareinen avaa.
– Uskon, että yhteistyöllä auttamisen ammattilaisten ja urheilun eri organisaatioiden kanssa voimme ennaltaehkäistä ongelmia nykyistä tehokkaammin ja madaltaa urheilijoiden kynnystä hakea apua, Kareinen vielä pohtii.
Keskustelutilaisuus järjestetään 17.7. kello 16.45 jonka jälkeen kello 18 pelataan naisten Superpesiksen hyväntekeväisyysottelu. Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Lisätiedot: Pesäkarhujen puheenjohtaja Vesa Saine vesa.saine(at)saastopankki.fi / 0500 852 575