Pesäpallon koulutus- ja valmennustoiminta ammattimaistuu. Lajin valmennuskeskuksina aloittivat vuodenvaihteessa Kuortaneen, Savonlinnan Tanhuvaaran, Tampereen Varalan ja Vuokatin urheiluopistot. Tutkimustietoa keräävä ja analysoiva pesäpallon kehittämiskeskus lanseerataan virallisesti Vuokatissa syyskuun alussa.
Valmennuskeskusten toiminta on jaettu vastuualueiksi. Toiminnan koordinoinnista vastaavat valmennuskeskusvalmentajat Juha Antikainen Varalassa, Sami-Petteri Kivimäki Kuortaneella, Mikko Kuosmanen Vuokatissa ja Matti Mansikka Tanhuvaarassa.
– Pesäpalloliiton koulutusten suunnittelu ja toteutus siirtyy valmennuskeskuksiin, jotka tarjoavat seuroille palveluja toiminnan kehittämiseksi. Tavoitteena on koulutus- ja valmennustoiminnan tehostaminen sekä resurssien että kustannusten osalta. Neljä valmennuskeskusta tarjoavat koulutusta, joten koulutuksiin ei tarvitse lähteä toiselle puolelle Suomea, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi toteaa.
– Neljälle opistolle on rakennettu kullekin oma tehtävänkuvansa, vaikka joustonvaraa toki on. Lähtökohtaisesti Kuortaneella ja Vuokatissa keskitytään huippuvalmennukseen, Vuokatissa myös tutkimustyöhön. Tanhuvaaran vastuulla on lasten ja nuorten toiminta, Varalassa panostetaan seuratoiminnan kehittämiseen, Ojaniemi kertoo.
Kaiken ytimessä on seurojen tukeminen.
– Huippu-urheilun muutostyöryhmä loi mallin, jota nyt pienimuotoisesti sovellamme pesäpallossa. Valmennuskeskukset koordinoivat mm. urheiluakatemioiden toimintaa. Haluamme lisää potkua seurojen koulutus- ja valmennustoimintaan. Ammattitaitoisen valmennuksen kautta pitkän tähtäimen tavoitteena on saada parempia pelaajia Superpesikseen, Ojaniemi näkee.
Pesäpallon kehittämiskeskuksen pyrkimyksenä on puolestaan etsiä faktatietoa tutkimuksen, testien ja analyysien avulla. Parhaita käytäntöjä pyritään jakamaan sekä sähköisten palveluiden että koulutusten avulla. Kehittämiskeskusta rahoittavat Pesäpalloliiton lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö, Vuokatti urheiluakatemia ja Vuokatin urheiluopisto, joiden lisäksi yhteistyössä ovat mukana Jyväskylän yliopisto ja Puolustusvoimat. Hanketta vetää entinen superpesispelaaja Niina Rinkinen.
– Kehityskeskus täydentää valmennuskeskusten toimintaa. Pyrimme tuomaan tiedon ja parhaat käytännöt kaikkien saataville, Ojaniemi painottaa.
Mittava panostus koulutus- ja valmennustoimintaan avaa pesäpalloilijoille uudenlaisia mahdollisuuksia kehittyä ja mennä eteenpäin huippu-urheilijoina.
– Pyrimme hakemaan laatua koulutuksiin tutkimustiedon, vuorovaikutuksen ja eri toimijoiden yhteistyön kautta. Tämä koskee niin toimintaa oman lajin sisällä kuin ympärillämme olevia urheilun sidosryhmiä. Vaikka pesäpallo on kansallinen laji, sen koulutus- ja valmennustoiminta on jo nyt korkealla tasolla, Ojaniemi päättää.
Aiheesta lisää
Kehittämiskeskus pohjaa tutkittuun tietoon: http://www.pesis.fi/?x21605=7448724
Kehittämiskeskuksen esittely (PowerPoint): http://www.pesis.fi/@Bin/8016818/PESÄPALLON+KEHITTÄMISKESKUS.pptx
Koulujen pesäpallomateriaali uudistuu: http://www.pesis.fi/?x18668=7427692
Valmennuskeskusvalmentajat:
Juha Antikainen, p. 040 535 0337
Sami-Petteri Kivimäki, p. 044 355 2464
Mikko Kuosmanen, p. 040 035 0821
Matti Mansikka, p. 040 075 6053